Monet karttavat viinin juomista eri yhteyksissä, ei pelkästään sen maun vuoksi, vaan koska eivät tiedä, mitä viiniä pitäisi valita minkäkin ruuan kanssa. Tämä on sinänsä harmittavaa, sillä hyvin pienillä vinkeillä, voi jokainen, myös aloittelija, oppia tunnistamaan perusviinit tiettyjen ruokien seuralaisiksi tai vaikka illanviettoihin nautittaviksi.
Viininmaistelu on kokemus, jonka voidaan kokea olevan sekä tiedettä että taidetta. Viininmaistelussa kunnioitetaan perinteitä, viinien alkuperää ja tunnistetaan monia eri asioita kyseisen viinin mausta, väristä, koostumuksesta ja historiasta. Viinien maailma on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, monipuolinen ja boheemi, sekä täynnä perinteitä, kulttuuria ja historiaa, jopa tuhansien vuosien ajalta.
Miten viinit voi erottaa toisistaan?
Aloitteleva viininmaistelija voi olla kauhuissaan, astuessaan ensi kertaa viinien maailmaan esimerkiksi maisteluillassa. Kaikki puheet viinien ”sävyistä”, ”rungosta” ja ”tanniineista” voivat tuntua mysteereiltä ja ylivoimaisilta ymmärtää. Aloittelija saattaa pelästyä, kun pitäisi pystyä erottamaan kaikki kyseisen viinin maun ja tuoksun hienovaraiset vivahteet.
Kun ymmärtää mitä ovat eri viinityypit ja tunnistaa niiden maut, voi tavallisen aterian tueksi sopivan viinin. Sekä puna- että valkoviini on herkullinen juoma, ja molemmille viineille on paikkansa. On olemassa kymmeniä erilaisia viinejä, joista jokaisella on omat ihanteelliset ruoat.
Näin viininmaistelu etenee
Tässä tämä opas tulee. Suunniteltu erityisesti aloittelijoille, käymme läpi viininmaistelun perusteet askel askeleelta, jotta matkasta viinin maailmaan tulee sekä nautinnollinen että valaiseva.
1. Valmistele viinit viininmaistelua varten
Ensinnäkin tulee ymmärtää, että viininmaistelu on muutakin kuin vain viinin maun tunnistamista. Kyse on enemmänkin kokemuksen syventämisestä ja oppimisesta.
Aloita viininmaistelu
- Oikeanlaisen lasin valinta: Leveäpohjainen, ylöspäin kapeneva viinilasi antaa viinin ”hengittää”. Oikeanmuotoinen lasi myös keskittää aromit.
- Huomioi ympäristö: Hyvä tila viinimaistelussa on hiljainen ja hyvin valaistu. Huoneessa ei saa viininmaisteluhetkellä olla häiriötekijöitä, jotka vaikuttavat muun muassa hajuaistiin.
- Maistele viiniä oikeassa lämpötilassa: Punaviini on parasta maisteluun huoneenlämpöisenä, kun taas valkoviinin tulee olla suht kylmää (ei kuitenkaan jääkylmää).
Jokainen viinimaistelukerta tuo uusia näkökulmia samankin viinin maistamisessa yhä uudelleen.
2. Katso viiniä intensiivisesti
Ensimmäinen vaikutelma viinistä saadaan sen näkemisen kautta. Kun lasia pitää kädessään valkoista taustaa vasten, voi nähdä sen värin ja kirkkauden.
Viinin väri: Valkoviinin väri vaihtelee yleensä vaaleanvihreästä kullanruskeaan ja punaviini vaaleasta seriisin punaisesta syvän violettiin. Väri saattaa antaa vihjeen myös viinin iästä, sillä vanhemmilla valkoviineillä on yleensä syvempi kullan sävy, kun taas punaviinit voivat näyttää enemmän tiilenpunaiselta.
Viinin kirkkaus: Vaaleaa taustaa vasten katsottaessa näkee helposti viinistä, onko se kirkasta vai sameaa.
3. Pyöritä viiniä lasissa
Viinin pyörittäminen lasissa on monille tuttu näky muun muassa elokuvista, mutta tätä ei tehdä ainoastaan siksi, että se näyttää tyylikkäältä, vaan sillä on tarkoituksensa. Kun viiniä pyörittää lasissa, tulevat aromit paremmin esille. Lisäksi viinin pyörittely lasissa paljastaa viinin rakenteen. Viinit, joissa on korkeampi alkoholi- tai sokeripitoisuus, jättävät helpommin ”kyyneleitä” viinilasin reunoille.
4. Haista viiniä hitaasti
Viinistä paljastuu monia aromeja jo ensimmäisellä nuuhkaisulla. Viinien erilaisia tuoksuja ovat muun muassa hedelmäiset, mausteiset ja yrttiset tuoksut. Hedelmäisiä tuoksuja ovat yleensä omena, päärynä, marjat tai trooppiset hedelmät ja mausteisia tai yrttisiä tuoksuja mustapippuri, minttu tai eukalyptus. Joissakin viineissä voi haistaa myös maanomaisia tuoksuja, kuten märän kiven, metsäpohjan tai nahan tuoksuja.
5. Maista rauhassa viiniä
Kun ottaa siemauksen viiniä ja antaa sen koskettaa jokaista kielen osaa, voi yrittää tunnistaa sen makeuden, happamuuden, tanniinit, rungon ja maut.
6. Arvioi viinin maku
Viinin lopullisen maun voi arvioida vasta sen nielemisen jälkeen. Laadukkaimmiksi viineiksi sanotaan sellaisia, joissa on pidempi ja niin sanotusti monimutkaisempi jälkimaku.
Kenestäkään ei tule viinin asiantuntijaa yhdessä yössä, joten muista viininmaistelussa rauha ja käytä aikaa niiden kanssa. Viinimaistelu vaatii kärsivällisyyttä, intoa oppia uutta ja harjoittelua. Ajattele viinimaistelua niin, kuin se olisi jonkin uuden soittimen soittamisen opettelua. Et ole koskaan valmis. Sukella rohkeasti viinien maailmaan.
Viinin juomisen oppiminen aloittelijoille on pitkä prosessi
Luettuasi tämän oppaan, suosittelemme sinua seuraavalla ostosreissullasi piipahtamaan alan kaupassa ja ostamaan sekä pullon valko- että punaviiniä ja rohkeasti maistelemaan ajan kanssa kyseisiä viinejä, miten ne eroavat toisistaan. Viininmaistelu vaatii harjoittelua, jotta oppii tunnistamaan kaikki maut ja sävyt ja erottamaan, mitkä viinit sopivat minkäkin ruokalajin kanssa yksiin.
Kun aloitat viininmaistelun, poista korkki ja käytä hetki maistaaksesi ja kuvataksesi viinin makua ja tuoksua yllä olevien vinkkien avulla. Muista kokeilla eri viiniä jokaisella maistelukerralla, mutta toista sama prosessi. Kun alat tuntea olosi varmemmaksi viinien suhteen ja viinien yhteydessä käytetyn sanaston kanssa, voit nauttia viineistä yhä enemmän ja saat syvennettyä makunautintojasi ruokailujen yhteydessä. Jotkut viinit korostavat upeasti myös esimerkiksi lihan ja kalan makuja.
Viinit ovat myös siitä turvallisia valintoja eri tarkoituksiin, sillä et voi tehdä koskaan väärää valintaa. Niin kauan kun kiinnität huomiota siihen, mistä et pidä viinissä, jokainen uusi pullo tuo sinut lähemmäksi sitä, mistä pidät. Nauti viinistä, sitä ei ole tarkoitettu juotavaksi pullo tolkulla ja suuria määriä kerralla.
Inga kommentarer än!