Siirry pääsisältöön

Mitä eroa on samppanjalla, cavalla ja proseccolla?

samppanjalla cavalla proseccolla

Mmmmm, nyt kuulostaa herkulliselta ja juhlavalta. Kaikki juomat tuovat mieleen maukasta kuohuvaa, mutta miten samppanja, cava ja prosecco eroavat toisistaan? Kyseiset juomat ovat tunnettuja laadustaan ja poreilevista kuplistaan. Juomat eroavat toisistaan etenkin hintansa perusteella, mutta kuohuvat ovat todellisuudessa myös eritasoisia viinejä.

Juomia ei kokemattomampi juoja erota mausta. Jos on maistellut useamman kerran kuohuvaa, voi laadukas kuohuviini voittaa vaatimattomamman samppanjan ja päinvastoin.

Kolme tapaa erottavat juomat toisistaan

Samppanja, cava ja prosecco ovat maukkaita kuohuviinejä ja ainakin kolme asiaa erottaa ne toisistaan

  1. Valmistustapa
  2. Rypälelajikkeet
  3. Vähimmäiskypsytysaika

Kuohuviinit eroavat toisistaan hyvin pienillä vivahteilla.

Valmistustapa

Etenkin prosecco valmistetaan suurissa tuhansien litrojen metallitankeissa, tankkikäymisellä, mikä on suosituin kuohuviinin valmistusmenetelmä. Cava ja samppanja sen sijaan valmistetaan perinteisesti pullokäymisellä, jolloin juomiin syntyy paahteisempia ja kehittyneempiä makuvivahteita kuin tankkikäymisessä.

Rypälelajikkeet

Proseccon Glera-rypäle on luonteeltaan maukkaan hedelmäinen ja erityisesti makea päärynäisyys korostuu hyvin valmistetun proseccon maussa. Cavassa käytetään monesti sitruksisen makuisia rypälelajikkeita. Samppanjassa käytettävät lajikkeet tuovat kuohuviinin sen täyteläisen maun, muun muassa rypäleiden kasvualueen maaperän perusteella.

Vähimmäiskypsytysaika

Tämä vaihtelee juomittain. Vähimmäiskypsytysaika pullokäymisessä on eri juomilla vähintään yhdeksän kuukautta. Cavat saavat tulla myyntiin aikaisintaan vuoden ikäisinä, kun taas samppanja paranee, mitä kauemmin sen annetaan kysyä. Myynnissä on paljon erilaisia samppanjoita, joiden vähimmäiskypsytysaika on noin 15 kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Ranskalainen samppanja maistuu kaikille

Kun on kerran maistanut aitoa samppanjaa, muistaa sen tehneensä. Samppanja ei kuulu kaikista halvimpiin juomiin, ja siksi se liitetäänkin aina osaksi juhlallisuuksia ja tuomaan ylellisyyttä erilaisiin tilaisuuksiin. Samppanjaa on saatavissa sekä vakiosamppanjoina että vuosikertasamppanjoina. Hinnat samppanjoiden välillä vaihtelevat isosti.

Samppanjaksi saa kutsua ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa ja nimenomaan perinteisesti samppanjamenetelmällä valmistettuja kuohuviinejä. Perinteisellä samppanjamenetelmällä tarkoitetaan kahta käymistä, eli kuohuviinin käyminen tapahtuu samassa pullossa, jossa viini tulee aikanaan myyntiin.

Tyypillisiä samppanjan valmistuksessa käytettäviä rypälelajikkeita ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier. Samppanjan erityinen maku tulee etenkin se pitkästä käymisajasta. Perussamppanjaa kypsytetään pullossa yleensä vähintään 15 kuukautta, mutta kypsytysaika saattaa helposti olla jopa kolme vuotta.

Espanjalainen cava omaa paahteisuutta ja mineraalisuutta

Espanjan Kataloniasta on maailmankuuluisuuteen ponnahtanut cava, joka sopii kaikille kuohuviinin ystäville. Se valmistetaan niin kutsutulla samppanjamenetelmällä, jota kutsutaan perinteiseksi menetelmäksi. ”Cava” tarkoittaa kellaria, ja cava valmistetaankin kellarissa. Niin sanottu kellarikypsytys pullossa tuo juomaan paahteisuutta, raikasta sitrusta ja mineraalisuutta.

Cavan pullottaminen aloitettiin jo vuonna 1872 Sant Sadurní d’Anoian kunnassa ja valtaosa markkinoilla saatavilla olevasta cavasta tulee Kataloniasta. Cavaa valmistetaan nykyään myös monilla muillakin alueilla kuten Riojassa, Navarrassa, Extremadurassa ja Valenciassa. Tyypillisimmät rypälelajikkeet, joista cavaa valmistetaan, ovat Parellada, Macabeo ja Xarel·lo.

Italialainen prosecco on hedelmäisen raikas

Prosecco on Koillis-Italiasta, Friulin alueelta, kotoisin olevaa Glera-rypäleestä valmistettua kuohuvaa. Glera-rypälettä on aiemmin kutsuttu Prosecco-nimellä, joten siitä nimijäänne prosecco. Prosecco on raikasta ja hedelmäistä juomaa, jonka käymisprosessi tapahtuu tankeissa.

Prosecon makumaailmaan kuuluvat etenkin päärynän ja omenan eri sävyt. Prosecco sopii lähes kaikille kuohuvan ystäville, myös vegaaneille. Tiesitkö, että proseccoa myydään maailmalla jo enemmän kuin samppanjaa. Proseccoa on saatavilla nykyään myös rosee-versiona. Roseeproseccoa saa valmistaa italialaisen viinilain muututtua.

Mitä kaadetaan lasiin tällä kertaa?

Juhlat tulossa ja juotavaa pitäisi saada. Pullo kuohuvaa on aina juhlan merkki, mutta ostaako samppanjaa, cavaa vai proseccoa? Kuohuviinejä löytyy joka makuun sopien. Niitä on saatavissa eri kokoisissa pulloissa, eri mauissa ja myös eri sävyissä. Kuohuviinejä tuotetaan ja valmistetaan ympäri maailman, eri tyyleillä, menetelmillä ja makeutusasteilla. Kuohuviinien makeus vaihtelee kuivasta erittäin makeaan.

Viime vuosina suursuosioon on noussut esimerkiksi raikas prosecco, joka eroaa jonkin verran cavasta ja samppanjasta. Kun halutaan panostaa juhlan laatuun ostamalla kunnon kuohuvaa, on ykkösvaihtoehtona aina samppanja. Toisena cava ja kolmantena prosecco. Myös roseen ystäville löytyy omat kuohuvansa. Rosee-viinien maku ja tuoksu ovat yleensä erittäin marjaisia ja kesäisiä. Niiden värisävy on myös ihanan helmeilevä.

Kaikki markkinoilta saatavat kuohuviinit toimivat erinomaisina seurustelujuomina juhlissa sekä aperitiiveina ruokahalua herättelemään esimerkiksi ravintolaillallisilla. Kuohuviinejä suositaan myös ruuan kanssa, sekä jälkiruokien seuralaisina, täydentämään ruokalajien jo valmiiksi täyteläistä makua.

Inga kommentarer än!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.