Siirry pääsisältöön

Mikä on ja mitä sommelier tekee?

Sommelierit ovat viiniasiantuntijoita, joilla on hyvin olennainen rooli viinimaailmassa. Sommelierin työllä on pitkä historia ja työnkuvan sanotaan konkretisoituneen 1400-luvulla, kun ravintola-ala alkoi kehittyä. Ensimmäinen varsinainen sommelier on kertoman mukaan työskennellyt 1700-luvun Pariisissa, La Grand Taverne de Londres-nimisessä ravintolassa. Henkilökunnan eri rooleja alettiin samaan aikaan myös erottelemaan toisistaan muun muassa erilaisten vaatetusten kautta.

Oikeanlaisen viinin valinta ja tarjoilu ovat sommelierien pääasiallisia työtehtäviä, mutta mitä kaikkea sommelierin työ todellisuudessa vaatii, ja mitä kaikkea siihen kuuluu? Siitä otamme selvää tässä artikkelissa.

Sommelierin rooli

Viinien valitseminen, niistä kertominen ja tarjoileminen asiakkaalle kuuluvat vahvasti sommelierin rooliin. He myös useimmiten ovat vastuussa hotellin/ravintolan (tai molempien) ruokalistaan kuuluvien viinien valinnasta ja hankinnasta. Sommelierin tehtäviin kuuluu myös suositella asiakkaille sopivaa viiniä makumieltymysten ja sen hetkisen aterian perusteella. Mikäli asiakas haluaa viinistä enemmän tietoa, sommelier osaa tarvittaessa kuvailla sen makuprofiilin, rypälelajikkeen, alkuperän sekä vuosikerran.

Sommelier voi halutessaan pyrkiä kasvattamaan ravintolan viinimyyntiä laatimalla oman viinilistan, johon on jaoteltu viinit hintaluokittain sekä alueittain. Asiakkaita voi houkutella kiinnostumaan viineistä myös järjestämällä erilaisia tapahtumia, kuten viininmaistajaisia. Sommelierit ovat usein myös tulosvastuullisia, ja he voivat itse hinnoitella ravintolan juomatuotteet. Sommelier ei ole suojattu työnimike, joten kuka tahansa viineihin perehtynyt henkilö voi käyttää itsestään kyseistä nimikettä.

Koulutus

Hyvällä sommelierilla on yleensä taustalla sekä koulutus että kokemusta. Opinnot viinien saloihin tapahtuvat usein viineihin erikoistuvissa ravintoloissa. Useat organisaatiot tarjoavat sommeliersertifiointeja, esimerkiksi Court of Master Sommeliers, Wine & Spirit Education Trust ja International Sommelier Guild. Sertifiointien taso vaihtelee aloittelijoista korkeimpaan tasoon.

Suomessa on muutamia mahdollisuuksia opiskella sommelieriksi tai vastaavaksi asiantuntijaksi. Viinikoulu Perho Pro tarjoaa viinikursseja, ja lisäksi viinitietoutta on mahdollista opiskella Haaga-Heliassa restonomiopintojen yhteydessä. Turun ammatti-instituutissa voi lisäksi opiskella viinimestariksi.

Suomessa on oma yhdistyksensä sommeliereille, nimeltään Suomen Sommelierit Oy, jonka tavoitteena on edistää suomalaista juoma- ja viinikulttuuria. Yhdistykseen hyväksytään sekä harrastelijoita että ammattilaisia. Suomessa eniten viiniosaamista löytyy isoimmista kaupungeista, mutta kasvusuunta voi olla positiivinen pienempiinkin kaupunkeihin päin.

Tullakseen hyväksi sommelieriksi, henkilöllä tulisi olla suoritettuna kursseja viinien käsittelystä, viininmaistelusta, viinitietoudesta sekä ruoan ja viinin yhdistelystä. Jotkut sommelier-ohjelmat tarjoavat myös mahdollisuuden harjoitteluun ravintoloissa tai viinitilalla käytännön kokemuksen saamiseksi.

Tarvittavat taidot

Sommelierilla täytyy toki olla laaja viini-ja ruokatietämys, mutta näiden lisäksi vaaditaan muitakin taitoja. Tarjolla olevat ruokatuotteet ja niiden raaka-aineiden valmistusprosessit täytyy tuntea hyvin, sekä osata tehdä tiivistä yhteistyötä ravintolan/hotellin keittiön kanssa. Vaikka sommelier yleisesti mielletään viiniasiantuntijaksi, tulee hänen tuntea ravintolan juomatuotteet kokonaisuudessaan.

Aiemmin mainittujen lisäksi, tärkeimpiä taitoja ovat myös seuraavat:

Hyvät kommunikaatiotaidot: Tehokas ja helposti ymmärrettävä kommunikointitapa asiakkaiden kanssa lisää ammattitaitoa. Erityisen taitavalla sommelierilla on myös pelisilmää ja tilannetajua, sekä kykyä osata tarjota asiakkaalle täsmälleen sitä, mitä hän haluaa, mutta ei välttämättä hoksaa edes pyytää.

Asiakaspalvelu: Palveluhenkisyys ja kyky tarjota ikimuistoinen asiakaskokemus ovat avainasemassa sommelierin työssä.

Analyyttisyys: Viinien, niiden laadun ja soveltuvuuden arvioiminen eri tilanteisiin vaatii analyyttisia taitoja.

Luovuus: Viinien suosittelussa voi käyttää mielikuvitusta sekä yllätyksellisyyttä. Ainutlaatuinen suositus asiakkaalle voi toimia ratkaisevassa asemassa, kun palvelukokonaisuutta arvioidaan kokonaisvaltaisesti.

Johtajuustaito: Vastuun ottaminen ja päätösten tekeminen tulevat tärkeiksi asioiksi etenkin siinä vaiheessa, jos sommelier toimii johtajana esimerkiksi ravintolan viiniohjelmassa. Taidot kehittyvät ajan ja kokemuksen saatossa, mutta myös erilaisia koulutuksia on saatavilla.

Oman osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen: Jatkuvassa muutoksessa olevalla alalla täytyy pysyä ajan hermoilla, ylläpitää jo aiemmin opittuja asioita että myöskin kehittää omaa osaamistaan erilaisten kurssien ja koulutuksien avulla.

Missä sommelier voi työskennellä?

Sommelier voi työskennellä esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa, viinikaupoissa tai viinitiloilla. Työtehtävien pääpainot vaihtelevat hieman työympäristön mukaan.

Ravintolassa sommelier useimmiten on vastuussa viinilistan kehittämisestä, viinin oikeaoppisesta säilyttämisestä, viinin valinnasta ja tarjoilemisesta asiakkaalle sekä viinikoulutuksien pitämisestä muille työntekijöille. Hotellissa puolestaan sommelierin työtehtäviin kuuluu hotellin viiniohjelman kehittäminen ja valvominen sekä viininmaisteluiden ja/tai viinikurssien järjestäminen asiakkaille.

Viinikaupassa työskentelevät sommelierit auttavat asiakkaita oikean viinin valinnassa ja tarjoavat tietoa erilaisista viineistä. Sen sijaan viinitiloilla sommelierit valvovat viininvalmistusprosessia ja perehtyvät eri rypälelajikkeisiin ja siihen, miten rypälelajikkeen valinta vaikuttaa lopputuotteeseen.

Missä ovat maailman parhaat sommelierit?

On tiettyjä maita, jotka erottuvat joukosta sommelier-kulttuurillaan ja näitä ovat Ranska, Italia ja Espanja. Näillä mailla on erityisen vakiintunut viiniteollisuus ja pitkä viininviljelyperinne, jotka ovat molemmat edesauttaneet sommelier-kulttuurin syntyä. Kasvavia sommelier-maita ovat myös Yhdysvallat, Argentiina ja Australia, ja näistä maista tulee myös usein taitavia sommeliereja.

Ammatin tulevaisuudennäkymät

Sommelier-ala muuttuu jatkuvasti, mukautuen uusiin trendeihin, ja sen vuoksi alalla työskentelevältä vaaditaan joustavuutta muuttuvassa ympäristössä. Viini-ja ruoka-alalla työskentelevällä henkilöllä tulee olla todella laaja teoreettinen ja käytännöllinen tietämys sekä osaaminen aina raaka-aineiden valmistusprosesseista erilaisiin tarjoilumuotoihin. Erityisen kasvava trendi tällä hetkellä viinimaailmassa on kestävyys ja luonnonviinit, ja näiden viinien valinnassa ja suositteluissa sommelierien rooli kasvaa suureksi.

Koska kysyntää viiniosaamiselle on koko ajan yhä enemmän, sommelierien uramahdollisuudetkin voivat tulevaisuudessa laajentua esimerkiksi maahantuonnin tai viininjakelun puolelle. Ravintola-alan kasvaessa sommelier on myös tärkeässä osassa kouluttaessaan ravintolassa työskenteleviä tarjoilijoita, kokkeja ja muita työntekijöitä viiniosaamisen saloihin. Niin kauan kuin viineille on kysyntää, on kysyntää myös sommeliereille, ja se takaa alan tasaisen menestymisen.

Inga kommentarer än!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.