Siirry pääsisältöön

Mitä rypäleitä Amarone sisältää?

Amarone viini

Mitä viinirypäleitä Amaronen valmistukseen käytetään?

Amarone della Valpolicella, usein vain Amarone, on yksi Italian tunnetuimmista ja arvostetuimmista punaviineistä. Viini on tunnettu sen täyteläisestä mausta, voimakkaasta rakenteesta ja monitahoisista aromeista. Se on kotoisin Valpolicellan alueelta Venetosta Pohjois-Italiasta. Amaronella on erottuva luonne sekä vahva ja täyteläinen maku, joka juontuu viinin valmistukseen käytetyistä rypälelajikkeista ja ainutlaatuisesta valmistusprosessista.

Amaronen rypälelajikkeet

Amarone-viinien tärkeimmät rypäleet ovat:

Corvina: Sekoituksen hallitsevin, tärkein ja arvostetuin rypälelajike. Se antaa viinille niin tunnusomaisen rakenteen kuin maistuvat Amaronelle tyypilliset aromit. Corvina voi muodostaa 45–95 % viinisekoituksesta riippuen tuottajan mieltymyksistä ja DOCG-säännöstöistä (Denominazione di Origine Controllata e Grantita, Italian vaativin laatumerkintä)

Rondinella: Tämä rypäle on kestävä, ja sillä on erityinen kyky sitoa hedelmällisyyttä kuivausprosessin aikana. Se antaa viinille punaisen ja tumman hedelmäisen aromin. DOCG-säännösten mukaan Rondinella voi muodostaa 5–30 % sekoituksesta.

Molinara: Molinaralla on vahva historiallinen merkitys Amaronen valmistuksessa. Sen suosio on kuitenkin laskenut ajan myötä. Nämä rypäleet tuovat viiniin happamuutta ja kukkaismaisia vivahteita. Niiden väri ja rakenne on kuitenkin heikko, minkä vuoksi monet tuottajat rajoittavat tämän lajikkeen käyttöä viineissään tai ovat jopa jättäneet sen kokonaan pois.

Jotkut tuottajat käyttävät myös muita lajikkeita, kuten Corvinonea (Corvinan muunnos), Oseletaa tai Negraraa, mutta vain rajoitetusti.

Ruokahetken kruunaaja

Amarone on monipuolinen ruokaviini ja sopii hyvin erilaisten ruokien kanssa. Se toimii erityisesti liharuokien, juustojen ja muiden vahvojen makujen parina täyteläisyytensä ansiosta. Aromikkaana ja vahvana viininä se täydentää ja kannattelee vahvoja makuja. Tämä tekee siitä houkuttelevan valinnan niille, jotka nauttivat viinistä osana herkullista ruokailukokemusta.

Amarone saatettiin keksi vahingossa makeaa viiniä valmistaessa. Viinin annettiin käydä liian kauan, minkä seurauksena syntyi kuivaa punaviiniä makean viinin sijasta. Amaronea voidaan pitää onnistuneen sattuman tuloksena, joka on vakiinnuttanut paikkansa arvostettujen viinien joukossa.

Valmistusprosessi takaa moniulotteisuuden

Amarone-viinillä on tyypillinen valmistusmenetelmä, appassimento. Tämän menetelmän ansiosta viinistä tulee poikkeuksellisen runsas, moniulotteinen ja pitkäikäinen. Amaroneaan käytetyt rypäleet poimitaan aina käsin, jotta varmistutaan siitä, että tertut ovat varmasti ehjiä ja terveitä. Rypäleet viedään sadonkorjuun jälkeen kuivumaan erityisiin kuivatushuoneisiin joko tarjottimelle aseteltuna tai roikkumaan ripustettuina. Tämä kuivatusprosessin seurauksena rypäleiden sokerit, maut ja aromiaineet tiivistyvät. Rypäleiden kuivattaminen on hyvin vanha menetelmä, joka on peräisin jo 700-luvulta.

Rypäleet kuivuvat pitkään, yleensä lokakuusta tammikuuhun tai jopa pidempään. Kuivatusprosessin jälkeen rypäleet puristetaan, jonka jälkeen puristemehu käymisprosessi alkaa. Murskattujen rypäleiden kuoret saavat olla käymisastioissa mukana, jopa 40 päivän ajan, sillä ne tuottavat mehuun rutkasti makua. Käymistä seuraa kypsytys tammitynnyreissä, jossa viiniä kypsytetään vähintään kaksi vuotta. Tämän jälkeen Amaronea pullotetaan, jonka jälkeen viinin annetaan kypsyä pullossa vielä vuoden.

Koska rypäleet ovat niin sokerisia kuivatuksen seurauksena ja kuivatusaika pitkä, tuloksena on korkean alkoholiprosentin viini. Amaronean alkoholiprosentti onkin usein yli 15. Viinin valmistusprosessi on keskimääräistä pidempi ja vaativampi myös siksi, että se valmistetaan pitkälti käsityönä. Tämän vuoksi Amaronea ei ole koskaan viininä edullisimmasta päästä.

Amaronen ominaisuudet ja makuprofiili

Valmistusprosessin tuloksena syntyy viiniä, jonka väri vaihtelee rubiininpunaisesta lähes mustaan. Mukana saattaa olla esimerkiksi viikunan, kuivatun karpalon ja taatelin makua. Amaronelle ominaista onkin voimakas tummien marjojen, kuivattujen hedelmien ja mausteiden tuoksu. Joskus havaittavissa on vivahdus suklaata, tupakkaa tai nahkaa. Maultaan Amarone on täyteläinen, lämmin ja pyöreä ja siinä on pitkä jälkimaku.

Rikkaasta ja makeasta makuprofiilistaan huolimatta Amarone on kuiva viini. Maun makea vaikutelma syntyy korkeasta alkoholipitoisuudesta ja runsaasta kypsyneen hedelmän mausta, ei niinkään jäännössokerista.

Pitkäikäinen ja arvokas lahja

Monet Amarone-viinit ovat pitkäikäisiä ja niillä on erinomainen ikääntymispotentiaali, kunhan säilytysympäristö on pimeä, tasalämpöinen ja tärinätön. Niistä voi nauttia nuorena ja tuoreena, mutta voimakkaiden hedelmäaromien ja pehmeän rakenteen ansioista niitä voidaan kypsyttää vuosikymmeniä. Tällöin Amaroneen kehittyy entistä monitahoisempia makuja ja aromeja.

Amarone on myös loistava viinilahja, sillä se sopii useimpien viininystävien makuun. Sitä pidetään usein hienostuneena ja arvostettuna lahjana. Se sopii vaativampaankin makuun kerrostuneisuutensa ja yllätyksellisyytensä ansiosta.

Jouluisten mausteiden sävyt ja vivahteet ovat nostaneet Amaronen myös tärkeäksi joulukauden juhlaviiniksi. Amarone-viinin myynti pomppaakin hurjasti joulun aikoihin.

Inga kommentarer än!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.